Femei din diasporă participă la Conferința Națională organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Migranților

Publicat:19/12/2016


Pe 16-17 decembrie 2016, mai multe femei din diasporă participă la Conferința Națională organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Migranților, de UN Women în Moldova, în parteneriat cu Biroul Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat. La conferință participă, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai societății civile din Republica Moldova.

 

Scopul evenimentului este de a crea o platformă de dialog între femeile migrante și autoritățile publice pentru promovarea acțiunilor prioritare identificate, în contextul în care circa 60 de femei cu experiență migrațională au fondat recent Mișcarea Femeilor Migrante din Moldova. Aceasta este formată atât din femei revenite în țară, cât și din membre ale diasporei – toate cu un interes deosebit în dezvoltarea Republicii Moldova.

 

Mișcarea a fost constituită la inițiativa femeilor migrante din Republica Moldova, cu susținerea proiectului UN Women „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”. Scopul mișcării este de a promova activ drepturile femeilor lucrătoare migrante și de a interacționa eficient cu Guvernul Republicii Moldova în scopul protejării drepturilor femeilor migrante prin participare la elaborarea politicilor de migrație și dezvoltare. De asemenea, Mișcarea își propune să devină un partener de dialog al Guvernului în vederea consultării documentelor, inițiativelor legislative și strategiilor naționale ce țin de dezvoltare în domeniul migrației și apărarea intereselor femeilor lucrătoare migrante.

 

În cadrul activităților anterioare s-au studiat problemele majore cu care se confruntă femeile migrante, au fost create 5 grupuri de lucru formate din femei migrante care au selectat 5 priorități pentru promovare:

 

1. Servicii sociale și centre speciale pentru bătrâni

2. Recunoașterea titlurilor noastre educaționale și a competențelor peste hotare și a celor străine în Moldova

3. Transferul stagiilor de muncă și a pensiilor între Moldova și țările de reședință a migrantelor

4. Introducerea unui program special pentru reunificarea familiilor despărțite de migrație

5. Implementarea Centrelor Mobile de Sănătate

 Grupurile de lucru au studiat problemele prezentate, au adresat scrisori oficiale, au discutat diverse opțiuni de intervenție și sunt gata să intre în dialog direct cu autoritățile pentru a accelera măsurile de intervenție în aceste domenii prioritare.

 La Conferința Națională, cele cinci tipuri de probleme prioritare vor fi puse în discuție și vor fi găsite soluții împreună cu autoritățile publice centrale și societatea civilă din țară.