Instruiri pentru funcţionari vizând posibilităţile de finanţare oferite de către Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională

Publicat:07/04/2017

Cancelaria de Stat, în colaborare cu  Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Agenţia japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA), a organizat astăzi, 7 aprilie, un atelier de lucru pentru angajaţii autorităților publice centrale vizând posibilităţile de finanţare a proiectelor înaintate către JICA.  

 

Organizatorii, prin intermediul acestui eveniment, şi-au pus drept scop îmbunătăţirea aplicaţiilor care vin din partea Republicii Moldova către Agenţie, astfel încât numărul proiectelor eligibile să fie în creştere.


Prezent la eveniment, Secretarul adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, a menţionat că domeniile de cooperare tehnică dintre Republica Moldova şi Japonia sunt sectoare cheie prioritare pe agenda Guvernului de la Chişinău. „Experiența preluată în cadrul programelor de instruire din Japonia în domeniile: management public, dezvoltare regională, transport, agricultură, managementul finanțelor, sănătate și educație contribuie la accelerarea reformelor din Republica Moldova și la îmbunătățirea prestării serviciilor publice acordate cetățenilor”, a declarat Valentin Guznac.

 

Subiectele abordate în cadrul atelierului au vizat politicile de asistenţă, schemele şi procedurile ale JICA, precum şi studii de caz bazate pe proiectele JICA în Republica Moldova. Totodată, funcţionarii au aflat despre cerinţele cărora trebuie să corespundă proiectele


JICA este o agenţie care coordonează asistenţa pentru dezvoltare socio-economică în ţările în curs de dezvoltare, oferită de Guvernul Japoniei. În aspect bilateral, Japonia este al treilea donator al Republicii Moldova. Asistenţa financiară a partenerilor niponi în ţara noastră este estimată la 155 milioane de dolari SUA.