Reforma administrativ-teritorială, discutată în cadrul unui atelier de lucru

Publicat:12/04/2017

În perioada 11-12 aprilie, Cancelaria de Stat, cu suportul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, PNUD Moldova, Consiliul Europei, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională şi Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a organizat un atelier de lucru privind reforma administrativ-teritorială.

 

La masa de discuţii s-au întrunit membrii Grupului de lucru privind reforma administrativ-teritorială, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, reprezentanți ai Centrului de Implementare a Reformelor, şefii oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, membri ai CALM, reprezentanţi ai societăţii civile, experți în domeniu.

 

Consultarea principalilor actori asupra opţiunilor de consolidare administrativă a avut drept scop identificarea modelului optim de reorganizare administrativ-teritorială. Astfel, pe parcursul a două zile participanţii au examinat experiența bunelor practici vizând reforma administrativ-teritorială în unele state europene precum:  Slovacia, Letonia, Albania, Ucraina, România, Armenia.

 

În rezultat, au fost identificate mai multe probleme specifice Republicii Moldova şi au fost propuse soluţii de reducere a fragmentării şi de raţionalizare a structurilor administrativ-teritoriale, precum şi recomandări de dezvoltare a formelor teritoriale de prestare eficientă a serviciilor publice.

 

Modelele structurale vor servi drept soluții alternative de reformă administrativ-teritorială şi urmează a fi prezentate Prim-ministrului și Consiliului național pentru reforma administrației publice.