Secretarul general al Guvernului a prezidat prima ședință a Consiliului de Coordonare al Programului ”Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”

Publicat:14/07/2016

Astăzi, la Chișinău, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului de Coordonare al Programului Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare (SDC) ”Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”. Ședința a fost prezidată de către președintele Consiliului și Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci și directorul SDC în Moldova, Simone Giger.

 

„Migrația este un fenomen răspândit în Republica Moldova. De aceea, Guvernul a stabilit integrarea sistematică a dimensiunii migrației în planurile sale de dezvoltare, în conformitate cu Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2020”, a afirmat Tudor Copaci. „Vom ghida și coordona în continuare elaborarea cadrului normativ pentru consolidarea angajamentului diasporei, dezvoltarea economică, sprijinirea revenirii și reintegrării cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Vom pleda pentru menținerea și îmbunătățirea în continuare a cadrului instituțional relevant responsabil de domeniul Diaspora, Migrație și Dezvoltare”, a menționat Secretarul general al Guvernului.

 

Simone Giger, directorul SDC în Moldova, a trecut în revistă câteva realizări în cadrul programului, între care adoptarea de către Guvernul Republicii Moldova a Strategiei Naționale Diaspora-2025; lansarea programului de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, crearea a 25 de asociații de băștinași, extinderea centrelor NEXUS Moldova, precum și diversificarea serviciilor destinate migranților. Simone Giger a recomandat ca în Republica Moldova să fie îmbunătățit climatul de afaceri și create locuri de muncă decente, dacă Guvernul își dorește ca migranții să revină în țară.

 

Tudor Copaci și Simone Giger au subliniat importanța menținerii de către Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a rolului de coordonator a politicilor în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării la nivel național și extinderea la nivel local.

 

În cadrul ședinței, reprezentanții proiectelor din cadrul programului, implementate de BRD și Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova (OIM),  Agenția Internațională pentru Informații din Țările Sursă (IASCI) /NEXUS Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) / Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) au prezentat rezultatele realizate până în prezent, precum și activitățile pentru următoarele șase luni.

 

Din componența Consiliului de Coordonare fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Biroului de Cooperare al Elveției din Moldova, precum și partenerii de implementare a celor trei proiecte ale Programului (OIM, PNUD și IASCI), în calitate de invitați.

 

Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova” a fost lansat în august 2015 pentru a consolida impactul pozitiv al fenomenului migrației asupra dezvoltării socio-economice a țării prin fortificarea cadrului instituțional național și local, implicarea sectorului privat, precum și prin sporirea angajamentului din partea diasporei Republicii Moldova.

 

Programul ”Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova” al SDC include trei proiecte:

  • ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat de OIM Moldova și BRD;
  • ”Migrație și dezvoltare locală integrată”, implementat de PNUD Moldova;
  • ”Adaptarea și testarea modelului de prestare a serviciilor integrate NEXUS Moldova în calitate de întreprindere socială durabilă”, implementat de IASCI.

 

Consiliul de Coordonare este instituit în conformitate cu Memorandumul semnat între Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și SDC, pe 17 mai 2016. Consiliul monitorizează și evaluează implementarea Programului, precum și eficiența, eficacitatea și impactul asistenței acordate. Misiunea Consiliului este de a asigura buna coordonare și sincronizare a activităților comune a celor 3 proiecte din cadrul Programului printr-un schimb continuu de informații între Cancelaria de Stat, SDC, principalii parteneri de implementare a proiectelor, precum și alți actori responsabili implicați.