Accesul la informație este un drept fundamental al omului, consfințit în articolul 34 din Constituția Republicii Moldova și reglementat prin Legea nr. 148/2023 privind accesul la informațiile de interes public, adoptată de Parlament pe 9 iunie 2023.
Legea nr. 148/2023 a intrat în vigoare pe 8 ianuarie 2024, substituind Legea nr. 982/2000 privind accesul la informație, și asigură racordarea legislației naționale la standardele Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, numită și Convenția de la Tromsø – act juridic internațional, ratificat de Republica Moldova în anul 2013, în vigoare de la începutul anului 2020.
Noul act normativ extinde categoriile de entități obligate să ofere informații de interes public, incluzând în lista furnizorilor de informații asociațiile profesionale ale profesiilor din sectorul justiției, întreprinderile energetice, persoanele juridice de drept privat care prestează servicii publice, partidele politice ș.a.
Totodată, spre deosebire de legea anterioară, asigură accesul la informațiile de interes public pentru orice persoană fizică sau juridică care se află pe teritoriul Republicii Moldova, fără necesitatea de a avea domiciliul sau reședința stabilită în țara noastră.
Suplimentar, a fost reglementat un nou concept – transparența proactivă – care prevede publicarea, din oficiu, a informațiilor de interes public pe paginile web oficiale ale autorităților publice.
Conform articolului 32 din Legea privind accesul la informațiile de interes public, monitorizarea implementării acesteia este realizată de Direcția drepturile omului și cooperarea cu societatea civilă a Cancelariei de Stat (CS), care anual, până la sfârșitul lunii martie, va elabora și va publica pe pagina web a CS raportul privind examinarea și soluționarea cererilor de comunicare a informațiilor de interes public.