Raportul de progres privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova 2023
Raportul privind evaluarea voluntară națională 2020
Raportul de evaluare voluntară națională pentru implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030-RO
Raportul de evaluare voluntară națională pentru implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030-EN
Publicația: Republica Moldova. Statistici pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Statistici pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă-EN
Procesul VNR 2020 în fotografii
Republica Moldova a solicitat să fie inclusă în lista statelor care vor prezenta, în iulie 2020, în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă al ONU, Raportul Național Voluntar pentru implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă (VNR).
VNR reprezintă o raportare voluntară detaliată a unui stat asupra măsurilor întreprinse de statul respectiv pentru implementarea Agendei 2030, inclusiv a obiectivelor și țintelor acesteia, prin oferirea unei evaluări obiective la fața locului.
În vederea asigurării bunei desfăşurări a procesului de elaborare a Raportului de evaluare voluntară naţională pentru implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, adoptate la Summitul Organizaţiei Naţiunilor Unite la 25 septembrie 2015, ce urmează a fi prezentat Forumului Politic de Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă al Organizaţiei Naţiunilor Unite în iulie 2020, Guvernul, prin Dispoziția nr. 235-d/2019, a aprobat un Plan de activități în acest sens, ce include termene și responsabile pentru fiecare etapă de bază identificată în procesul de elaborare a Raportului menționat.
Dispoziția Guvernului poate fi accesată aici: http://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=118400&lang=ro.
Campania națională „Tinerii din Moldova pentru #obiectiveglobale”
Tinerii joacă un rol esențial în realizarea ODD-urilor. Pentru a evalua nivelul de implementare a ODD-urilor și opiniile tinerilor privind Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), în parteneriat cu Youth Media Center, cu suportul Agențiilor ONU și a Guvernului Republicii Moldova, planifică o mare campanie de comunicare pentru informarea și implicarea tinerilor în monitorizarea ODD în 22 raioane din Republica Moldova. Compania va fi lansată în cadrul Conferinței Naționale a Organizațiilor și Consiliilor de Tineret, din 24-25 ianuarie, 2020. În cadrul evenimentului, tinerii vor fi informați despre campanie și acțiunile ei, în care se pot implica. De asemenea, vor cunoaște cele 17 #obiectiveglobale și-și vor exprima opinia cu privire la implementarea lor în Republica Moldova. La eveniment participă reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale, reprezentanți ai centrelor și consiliilor de tineret din țară, parteneri.
Mai multe detalii cu privire la Compania menționată pot fi vizualizate aici:
Campania națională Tinerii din Moldova pentru #obiectiveglobale
și aici
Concept Note on young people’s engagement in the Voluntary National Review of SDGs
Atelier de lucru pentru pregătirea procesului de elaborare a Raportului VNR.
La data de 18 decembrie, Cancelaria de Stat, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD Moldova), a organizat un atelier de lucru pentru pregătirea procesului de elaborare a Raportului VNR.
La eveniment au fost invitați toate părțile interesate relevante pentru a discuta progresul realizat de Republica Moldova în vederea implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) naționalizate.
Participanții la atelier au fost familiarizați cu principiile de care trebuie să se ghideze statele în procesul de elaborarea a Rapoartelor VNR, iar printre acestea, principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, se regăsește în capul listei.
De asemenea, au fost prezentate cele mai bune practici și experiențe ale statelor din regiune privind metodologiile utilizate la elaborarea și prezentarea Rapoartelor VNR, dar și care este arhitectura instituțională creată în Republica Moldova și modul în care a fost organizat procesul pînă la această etapă
Prezentările și alte resurse aferente subiectelor abordate în cadrul Atelierului: