Premiul Național a fost instituit în scopul aprecierii abordării inovative, perseverenţei şi abnegaţiei în activitate, a contribuţiei substanţiale cu impact considerabil la dezvoltarea societăţii, ştiinţei, tehnologiilor, culturii, artei şi sportului, la promovarea principiilor morale/umanitare, precum şi la consolidarea valorilor, patrimoniului şi imaginii Republicii Moldova.
Guvernul decernează anual pînă la 10 premii naţionale în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei.
Componenţa nominală a COMISIEI PENTRU DECERNAREA PREMIULUI NAȚIONAL se actualizează anual.
Membrii Comisiei nu pot candida și nu pot desemna candidați la Premiul Național pe perioada deținerii mandatului.
ETAPELE CONCURSULUI
La ședința comisiei din 30 iulie 2023 au fost aprobate etapele concursului și condițiile acestuia. În conformitate cu decizia comisiei, în anul curent, etapele II și IV sunt comasate. Noutatea din acest an este că persoanele notorii pot semna o singură scrisoare de recomandare, astfel fiind asigurată ponderea acesteia. De asemenea, dosarele și scrisorile de recomandare – care nu trebuie să depășească o pagină, se depun concomitent, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: cancelaria@gov.md.
Conform deciziei Comisiei din 14 august curent, termenul de depunere a dosarelor a fost extins pînă la data de 14 septembrie, ora 17:00.
Etape concursului în 2023 |
I. Publicarea anunţului privind demararea concursului |
II. Depunerea dosarelor de către candidaţi/colective de candidaţi |
III. Evaluarea dosarelor candidaţilor/colectivelor de candidaţi, desfăşurarea procedurii de selectare, prezentând Guvernului propunerile privind nominalizarea laureaţilor |
Candidații sunt încurajați să depună DOSARUL care va conține:
- scrisoarea de recomandare a candidaţilor/colectivelor de candidați (FORMULAR); În calitate de candidaţi/colective de candidaţi la concurs pot fi recomandați de către persoane notorii și/sau autorități abilitate, persoane ale căror rezultate ale activităţii sunt cunoscute de cel puţin un an publicului larg şi specialiștilor din domeniu.
- curriculum vitae (CV);
- lista publicaţiilor (pentru cărţile publicate în Republica Moldova se va indica ISBN-ul);
- lucrările ştiinţifice/de creaţie (monografii, broşuri, pliante);
- operele literare publicate şi înregistrate la Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova;
- copiile brevetelor de invenţii şi patentelor cu descrierea acestora;
- nformaţia despre contribuţia personală (în cazul colectivelor de candidaţi);
- adnotarea rezumativă a lucrării sau a contribuţiei generale, care se semnează de fiecare candidat (indicii tehnico-economici, rezultatele transpunerii în practică, opiniile publicului, criticilor literari şi de artă etc.);
- rezultatele implementării tehnologiilor, materialelor şi tehnicii noi;
- efectul/impactul economic/social/cultural al implementării/activităţii;
- materiale ilustrative aferente (imprimări audio/video, imagini, scheme, hărţi etc.);
- referinţe la sursele publice pentru documentarea asupra rezultatelor activităţii;
- alte materiale/informaţii de apreciere a candidatului/colectivului de candidaţi (indici de citare ISI sau Scopus, procese-verbale, decizii, recenzii, recomandări, distincţii, diplome etc.).
Adițional, prin decizia Comisiei, s-a stabilit că dosarul va include suplimentar o recenzie – fie din partea instituției/angajatorului, cu referire la activitatea/lucrările candidatului/candidatei, fie din partea unei instituții de profil, alta decât locul de muncă, sau din partea unei persoane cu expertiză în domeniu.
Lucrările ştiinţifice/publicațiile urmează să fie prezentate în format electronic cu scanarea coperții și a paginilor nr.1 și 2, asigurând lizibilitatea textelor, iar candidatul/colectivul de candidaţi pentru Premiul Naţional trebuie să deţină calitatea de autor sau coautor al acestora.
Premiul Național constă în diplomă, medalie și câte 100 de mii de lei pentru fiecare câștigător.
Amintim că, în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.504/2018 cu privire la Premiul Național, componența comisiei a fost actualizată, cu respectarea principiului de reprezentativitate a autorităților publice centrale, mediului academic și societății civile (Dispoziția Guvernului nr.87-d din 7 iunie 2023).
Pentru informații detaliate, accesați rubrica dedicată Premiului Național (https://cancelaria.gov.md/ro/apc/premiul-national) sau contactați reprezentanții Cancelariei de Stat la numerele de telefon: 022-250-481, 022-250-583.
LISTA LAUREAȚILOR PREMIULUI NAȚIONAL/PREMIULUI DE STAT
La concursul pentru decernarea Premiului Naţional nu se admit persoanele care deţin Premiul Naţional sau Premiul de Stat, precum şi lucrările sau părţile acestora premiate în cadrul ediţiilor anterioare ale Premiului Naţional sau ale Premiului de Stat.
Lista Laureaților Premiului de Stat și Laureaților Premiului Național
Hotărîre cu privire la Premiul Naţional nr. 504 din 30.05.2018