Beneficiile proiectului competitivității pentru întreprinderile micro, mici si mijlocii, discutate în cadrul ședinței de lucru

Publicat:19/05/2023

Actualizarea registrului controalelor de stat, dezvoltarea unor modele de inspectare în bază de indicatori de performanță și riscuri, precum și dotarea inspectorilor cu echipamentele necesare pentru efectuarea controalelor digitale sunt doar câteva din subiectele abordate în cadrul ședinței de lucru privind Proiectul privind competitivitatea pentru întreprinderile micro, mici si mijlocii.

 

Proiectul este susținut de Banca Mondială și implementat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA) și Unității de Implementare a Proiectului de Ameliorare a Competitivității (UIPAC). Acesta își propune să reducă povara cadrului de reglementare, să sporească accesul la finanțare și să îmbunătățească competitivitatea întreprinderilor moldovenești la export. 

 

În urma implementării proiectului, un șir de inspectorate vor fi dotate cu echipament modern, care va permite îndeplinirea atribuțiilor într-o manieră eficientă. Totodată, activitățile vor fi însoțite de consolidarea capacității instituționale a secției supravegherea controalelor de stat din cadrul Cancelariei de Stat.

 

Secretarul general adjunct al Guvernului, Igor Pșenicinîi a remarcat că reforma controalelor de stat se regăsește pe agenda autorităților ca unul din obiectivele de bază: “Susținerea și expertiza oferită de către Banca Mondială sunt importante pentru Executiv, iar crearea unui mediu de afaceri favorabil rămâne una din prioritățile guvernării”.

 

La rândul său, reprezentanta Băncii Mondiale și șefa echipei de proiect, Sunita Varada,  și-a manifestat interesul de a susține în continuare reformele inițiate de autoritățile de la Chișinău: „Sunt bucuroasă că Guvernul continuă să depună eforturi privind îmbunătățirea cadrului de reglementare a mediului de afaceri în Republica Moldova, cum ar fi reforma actelor permisive, reforma controalelor de stat, implementarea ghișeului unic. Banca  Mondială va rămâne alături și va susține aceste reformele și în continuare, astfel încât Republica Moldova să devină o țară cu adevărat competitivă din punct de vedere economic”.

 

Directorul executiv al Proiectului privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, Aureliu Casian, a precizat că noul program susținut de Banca Mondială va contribui lareducerea poverii regulatorii asupra business-lui, creșterea accesului la finanțare și la sporirea competitivității la export a întreprinderilor moldovenești.

 

Menționăm căProiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii este finanțat de Banca Mondială și are un buget de 50 milioane de dolari. Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027 .