Evaluarea portofoliului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova

Publicat:04/07/2024

4 iulie 2024, Chișinău - În perioada 2-3 iulie 2024, Cancelaria de Stat de comun cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și Ministerul Finanțelor a organizat exercițiul de evaluare a portofoliului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova.

 

Evenimentul s-a desfășurat în scopul evaluării progresului proiectelor implementate cu suportul financiar al  BEI în țara noastră. De asemenea au fost discutate provocările întâmpinate, pașii următori pentru asigurarea evoluțiilor, precum și prioritățile Guvernului și proiectele de dezvoltare pe termen mediu.

 

Astfel, a fost oferită o platformă pentru discuții și schimburi de idei între reprezentanții BEI și autoritățile responsabile, inclusiv unitățile de implementare a proiectelor.

 

Discuțiile din cadrul evenimentului au subliniat importanța planificării eficiente și prioritizării proiectelor investiționale, având în vedere etapa de pregătire a acestor proiecte până la faza de absorbție a resurselor. Totodată, a fost accentuată importanța identificării soluțiilor pentru sporirea capacității de implementare și valorificare eficientă a împrumuturilor pe care statul le contractează pentru dezvoltare.

 

Începând din 2007, BEI susține dezvoltarea economică și socială a Moldovei prin investiții atât în sectorul public, cât și în cel privat. Portofoliul acumulat de împrumuturi al BEI constă din 33 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

 

Realizările Recente ale BEI:

  • 2022: BEI a semnat împrumuturi în valoare de 250 milioane de euro pentru proiecte rutiere și granturi de investiții de circa 16 milioane de euro.
  • 2023: BEI a semnat împrumuturi în valoare totală de aproximativ 120 milioane de euro și a decontat 23,5 milioane de euro pentru proiecte din sectorul public și privat.