Guvernul a publicat Raportul național de progres privind implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă

Publicat:15/09/2023

15 septembrie 2023, Chișinău - Republica Moldova este ferm angajată în implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, iar autoritățile depun efort pentru eliminarea tuturor formelor de sărăcie, combaterea inegalităților și abordarea problemelor schimbărilor climatice.

 

În acest an, Guvernul a elaborat primul Raport național de progres privind implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă, necesar pentru a analiza rezultatele înregistrate și a interveni pentru a accelera ritmul implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

 

Potrivit Raportului, în anul 2022, peste 70% din femei au beneficiat de indemnizația de maternitate, iar peste 85% din copii au primit alocații din partea statului. De asemenea, se atestă o creștere în ceea ce ține de acoperirea cu servicii esențiale de sănătate și numărul nașterilor asistate de personal medical calificat.

 

La fel, peste 540 de întreprinderi mici și mijlocii au primit finanțare în valoare de 162,1 milioane de lei, au fost dezvoltate 40 de platforme industriale, 10 parcuri industriale și 7 zone economice libere. Țara noastră a înregistrat progrese și la capitole precum energie accesibilă și curată, muncă decentă, apă curată și igienă. 

 

Raportul de progres a fost elaborat cu suportul partenerilor de dezvoltare, agențiile Organizației Națiunilor Unite - Oficiul coordonatorului rezident ONU, PNUD și UNFPA. Concluziile Raportului vor fi folosite în contextul Summitului ODD 2023, care va avea loc în perioada 18 - 19 septembrie 2023, la New York, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.