La Chișinău s-a desfășurat cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor. Secretara de stat a Cancelariei de Stat, Ana Calinici: „Guvernul va continua să dezvolte programe în sprijinul minorităților etnice, inclusiv programe de studiere a limbii române”

Publicat:18/09/2023

18 septembrie 2023, Chișinău – În acest weekend, în capitală, s-a desfășurat cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”. În Grădina Publică „Ștefan cel Mare” au fost amenajate peste 20 de curți etnice, unde reprezentanții minorităților naționale și-au expus valorile etnoculturale. De asemenea, a fost organizat un târg expozițional al obiectelor de artizanat, iar vizitatorii au asistat la ateliere artistice și gastronomice. 

 

La inaugurarea festivalului, secretara de stat a Cancelariei de Stat, Ana Calinici, a accentuat importanța încurajării schimbului cultural și a dialogului dintre comunități, menționând că fiecare minoritate etnică aduce cu sine un patrimoniu unic, o istorie și o cultură care formează o societate bogată. 

„Acest festival nu este doar o ocazie de a celebra mozaicul cultural al țării noastre, ci și un moment de consolidare a solidarității noastre. El reprezintă un apel la respect reciproc, la înțelegere și la promovarea valorilor de toleranță și conviețuire pașnică. Prin învățarea reciprocă și colaborarea în diverse domenii, putem construi un viitor mai bun pentru toți locuitorii noștri”, a menționat secretara de stat, Ana Calinici.

De asemenea, oficiala a reiterat angajamentul Guvernului de a sprijini și promova diversitatea culturală și dialogul intercultural în Republica Moldova: „Vom continua să dezvoltăm proiecte și programe care să susțină aceste comunități în eforturile lor de a-și păstra și transmite moștenirea culturală, dar și să beneficieze de programe de studiere a limbii române”.

La rândul său, șeful Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz, a declarat: „Avem șansa de a face un restart tuturor stereotipurilor pe care le avem față de etniile din Moldova. Fie sunteți șoferi, bucătari, profesori, medici, oameni de afaceri, funcționari publici sau chiar dacă încă nu v-ați găsit meseria — în Moldova este loc pentru fiecare. Viitorul european pe care l-am ales necesită ajutor reciproc, efort consolidat și cultura bazată pe respect.”

Festivalul Etniilor este organizat de către Agenția Relații Interetnice din cadrul Guvernului Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale.