Proiectul Programului Național „Diaspora” 2024-2028, consultat cu reprezentanții Comitetului Interministerial în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării

Publicat:18/09/2023

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a organizat ședința Comitetului Interministerial în Domeniul Diasporei Migrației și Dezvoltării, prezidată de secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Ana Calinici. La eveniment au participat reprezentanți ai ministerelor, ai autorităţilor administrative centrale și ai instituțiilor publice.

 

În cadrul ședinței a fost discutat proiectul Programului Național „Diaspora” 2024-2028, fiind solicitată opinia participanților, în concordanță cu viziunea și documentele de planificare ale instituției pe care o reprezintă.

 

„În domeniul Diasporă Migrație și Dezvoltare acțiunile sunt intersectoriale și interministeriale și ținem să vă consultăm anume la etapa de concept. Documentul include obiective foarte clare și un set de acțiuni pe care ni le propunem cu un calendar bine determinat”, a menționat secratarul de stat al Cancelariei de Stat, Ana Calinici.

 

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora a făcut o prezentare a documentului vizat, specificând rolul și importanța implicării diasporei în procesul de dezvoltare al țării.  „Pentru diasporă contează parcursul Republicii Moldova, ceea ce ne impune pe noi să venim cu un Program Național, care ar facilita aceste procese și ar responsabiliza autoritățile să prioritizeze targhetat, instituțional a domeniului, prin includerea acestuia în Programe de dezvoltare, iar BRD să devină un instrument de suport în contextul facilitării acestor procese,” a adăugat Nadejda Zubco.

 

Cu referire la proiectul Programului „Diaspora” 2024-2028, deputații din cadrul Parlamentului Republicii Moldova au reiterat necesitatea unui asemenea document pentru diasporă, dar în același timp au venit și cu mai multe sugestii ce țin de îmbogățirea documentului, astfel încât să existe mecanisme clare pentru membrii diasporei care vor să revină în țară și să se încadreze în câmpul muncii, oportunități pentru oamenii de afaceri din diasporă, care și-ar dori să își extindă businessul și în Republica Moldova, elaborarea unui site unde să fie promovate talente din diasporă.

 

Necesitatea Centrelor de Informare pentru persoanele revenite, ghidarea acestora, dar și crearea unei platforme de colectare a expertizei din diasporă, au fost printre recomandările participanților la ședința de lucru. Totodată au fost salutate ideile ce țin de organizarea evenimentelor care să ofere vizibilitate oamenilor activi din diasporă, precum și identificarea reprezentanților BRD peste hotare, desfășurarea campaniilor de comunicare în diasporă privind beneficiile de acasă.

 

În aceiași ordine de idei, participanții la ședință au încurajat transferul de competențe în sectorul public cu subobiective clar definite, iar extinderea bazei de datea BRD, pe domenii și pe țări ar facilita acest proces.

 

Reprezentanții partenerilor de dezvoltare, prezenți la eveniment au salutat documentul, calificându-l drept un salt calitativ, pragmatic și concret, exprimându-și deschiderea, pentru implementarea acestuia.

 

Spre final, Secretarul de Stat al Cancelariei de Stat, Ana Calinici a mulțumit reprezentanților ministerelor, autorităţilor administrative centrale și instituțiilor publice, partenerilor de dezvoltare, pentru dialogul constructiv și pentru opiniile prețioase. „Comunicarea despre serviciile accesibile pentru diasporă, realizările guvernului, inclusiv comunicarea atât pe aspectul consultărilor publice, reprezintă o prioritate pentru noi. Baza de date este extrem de importantă, aceasta trebuie să fie ușor manevrabilă, să putem ținti oameni valoroși din diasporă, a mai adăugat Ana Calinici.

 

În perioada imediat următoare vor demara consultările cu autoritățile, diaspora, societatea civilă și mediul academic, a proiectul Programului Național „Diaspora” 2024-2028, precum și privind dezvoltarea unui Cadru de Monitorizare, Evaluare și Învățare în domeniul DMD care va aduce la un nou nivel mecanismul de raportare și feedback la nivel central și local.