Raportul de țară „Democraţia locală şi regională în Republica Moldova” discutat la Consiliul Europei, la cea de-a 36-a sesiune a Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei

Publicat:05/04/2019

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi a susținut un discurs, la data de 4 aprilie, de la tribuna Consiliului Europei, în cadrul celei de-a 36-a sesiune a Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, desfășurat la Strasbourg.

 

În cadrul sesiunii plenare, Adrian Ermurachi a apreciat relațiile de încredere dintre Republica Moldova și Consiliul Europei, menționând că organizația reprezintă un pilon puternic al democrației. “Recunoaștem impactul pozitiv al Consiliului Europei, vizibil în țara noastră, prin noi legi și noi practici democratice, care oferă noi viziuni de perspectivă țării noastre”, a precizat Secretarul general adjunct.

 

Secretarul general adjunct s-a referit la Raportul și recomandarea de țară „Democraţia locală şi regională în Republica Moldova”, care conține referințe privind situația în domeniul descentralizării și autonomiei locale, transparența în procesul decizional, precum și consolidarea dialogului între autoritățile centrale și locale.

 

În alocuțiunea sa, Adrian Ermurachi a remarcat beneficiile Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, reiterând responsabilitatea fermă a țării noastre de a consolida activitățile de parteneriat în vederea implementării angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.

 

La final, Secretarul general adjunct, a apreciat sprijinul partenerilor de dezvoltare în susținerea eforturilor de descentralizare și asigurarea bunei guvernări. În acest sens, a menționat că valorificarea pe deplin a potențialului principiului buna guvernare este și poate deveni un motor pentru dezvoltarea continuă a Republicii Moldova pe calea integrării și aplicării standardelor europene, atât la nivel local, dar și regional.