20 noiembrie 2024, Chișinău – Progresele înregistrate în primul an de implementare a Planului de acțiuni pentru guvernare deschisă 2023-2025 au fost prezentate, astăzi, la Guvern. Ședința Comitetului de coordonare pentru guvernare deschisă s-a desfășurat cu prezența secretarei de stat a Executivului, Ana Calinici și coordonatoarea de Programe de țară și locale ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, Shreya Basu. De asemenea, evenimentul a reunit părțile interesate și reprezentanții societății civile.
Printre rezultatele prezentate pentru anul 2023, a fost accentuat progresul semnificativ pe segmentul accesului la informații. Celelalte angajamente precum asigurarea transparenței în procesul decizional, bugetele și achizițiile publice deschise rămân în proces de realizare. Măsurile vizate în Planul de acțiuni mai includ Digitalizarea serviciilor corecționale și transparența raportării la Convenția ONU împotriva corupției.
„Apreciem posibilitatea de a realiza, pe platforma Open Government Partnership, planurile ambițioase ale Republicii Moldova în ceea ce privește transformarea administrației publice de nivel central și local în corespundere cu standardele internaționale de guvernare deschisă, anti-corupție, participare a cetățenilor și responsabilitate publică a autorităților”, a menționat secretara de stat Ana Calinici.
La rândul său, doamna Shreya Basu a remarcat progresul țării noastre în dezvoltarea agendei guvernării deschise, referindu-se, în mod special, la extinderea semnificativă a spectrului domeniilor acoperite de actualul Plan de acțiuni, precum și la sporirea numărului părților implicate - autorități publice și societate civilă, în co-crearea și monitorizarea implementării angajamentelor.
Participanții au analizat experiența altor state privind implicarea actorilor guvernamentali și neguvernamentali în activitatea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă. Totodată, au fost discutate propunerile de actualizare și completare a Planului de acțiuni pentru guvernare deschisă 2023-2025. Până la 31 decembrie 2024, RM are posibilitatea de a actualiza Planul de acțiuni, inclusiv de a veni cu noi angajamente și acțiuni, termenul de implementare a cărora nu va depăși finele anului 2025.
Comitetul de coordonare pentru guvernare deschisă pentru perioada 2023-2025 include zece membri, cinci din entități publice centrale și alți cinci din organizații ale societății civile. În anul 2023, localitățile Leova și Căușeni au devenit membre ale Parteneriatului local pentru Guvernare Deschisă.
Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP) este un acord internațional ce vizează angajamentul guvernelor de a promova transparența, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii, pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii.