Reforma administrației publice, discutată în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova

Publicat:18/09/2024

18 septembrie 2024, Chișinău - Țara noastră a găzduit cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul, desfășurat sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean, a reunit peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale. 

 

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a prezentat rezultatele și necesitățile identificate în cadrul grupului de lucru privind reforma administrației și managementul finanțelor publice. Oficialul a menționat că eforturile autorităților se concentrează pe necesitățile reale și așteptările cetățenilor, a diasporei și ale mediului de afaceri, iar în procesul de prestare a serviciilor publice, accentul este pus pe calitate și accesibilitate.

 

Potrivit secretarului general, printre obiectivele cheie care urmează a fi realizate până în anul 2027, se numără reformarea sistemului de achiziții publice, creșterea procentul cetățenilor care accesează servicii publice digitale de la 55% la 67%, digitalizarea a 50% din procesele operaționale din managementul funcției publice, precum și creșterea gradului de execuție a cheltuielilor publice de la 84,2% la 99,5%.

 

„Ajutorul partenerilor externi ne poate apropia de o administrație publică mai integrată, responsabilă și deschisă pentru cetățeni. Alocarea resurselor necesare ne-ar permite nu doar să îndeplinim obiectivele propuse ci și să le depășim, asigurându-ne că fiecare cetățean beneficiază de servicii publice de calitate și de o administrație care lucrează în interesul tuturor”, a spus secretarul general al Guvernului.

 

Discuțiile din cadrul evenimentului s-au mai axat pe necesitățile identificate în domeniul justiției, anticorupției și securității; energiei, eficienței energetice și mediului; dezvoltării economice durabile și infrastructurii strategice.

 

De asemenea, la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova au fost semnate nouă acorduri de finanțare, implementarea cărora va accelera modernizarea țării și adaptarea la schimbările climatice. 

 

Platforma de Parteneriat pentru Moldova a fost inițiată de România, Germania și Franța și se află la cea de-a cincea ediție. Evenimentul a reunit peste 65 de delegații -  miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.