Reforma Administrației Publice, discutată la Bruxelles. Secretara generală adjunctă a Guvernului, Lilia Dabija: „Este o prioritatea transversală a Guvernului, care are ca obiectiv crearea unei infrastructuri guvernamentale moderne și profesioniste, axate pe necesitățile cetăţenilor”

Publicat:01/10/2024

Progresele înregistrate în domeniul reformei administrației publice, cadrul normativ și instituțional actual, provocările și planurile de viitor au fost discutate, la Bruxelles, pe data de 26 septembrie, în cadrul ședinței de screening bilateral privind Reforma Administrației Publice.

 

Delegația Republicii Moldova, condusă de Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, a inclus secretara generală adjunctă a Guvernului, Lilia Dabija, șefii de direcții din cadrul Cancelariei de Stat, secretari de stat și șefii de subdiviziuni din cadrul ministerului Finanțelor, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova și ai societății civile.

 

Reforma vizează construirea unei administrații eficiente și transparente, capabilă să ofere servicii publice de calitate  și să gestioneze sarcinile administrative impuse de viitoarea calitate de stat membru al UE. Pilonii de bază ai Reformei Administrației Publice centrale țin de cadrul strategic pentru nivelul central și local, elaborarea și coordonarea politicilor, serviciul public și managementul resurselor umane, prestarea serviciilor și managementul finanțelor publice.

 

Reformarea administraţiei publice reprezintă prioritatea transversală a Guvernului, care are ca obiectiv crearea unei infrastructuri guvernamentale moderne, profesioniste şi orientate spre furnizarea de servicii publice de calitate, în concordanţă cu nevoile reale şi aşteptările cetăţenilor”, a subliniat secretara generală adjunctă a Guvernului, Lilia Dabija.

 

Screening-ul bilateral reprezintă un exercițiu esențial pentru a prezenta gradul de armonizare a legislației naționale cu acquis-ul comunitar, subliniind angajamentul ferm al Republicii Moldova de a îmbunătăți transparența și eficiența administrației publice. Acest proces permite evaluarea progresului și determinarea pașilor necesari pentru a atinge standardele europene în domenii esențiale precum securitatea publică, eficiența serviciilor publice și consolidarea instituțiilor democratice.