Reforma administrației publice și a finanțelor publice în Republica Moldova va fi susținută de Germania

Publicat:07/02/2024

7 februarie 2024, Chișinău - Un nou proiect de cooperare tehnică, axat pe sprijinirea administrației publice din țara noastră, a fost lansat, astăzi, cu suportul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Proiectul „Administrația publică atractivă și eficientă în Republica Moldova”, cu o durată de 3 ani, va fi implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), împreună cu Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova.

 

„Proiectul este extrem de important pentru Republica Moldova și oferă un ajutor colosal pentru Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor, care sunt beneficiarii programului. Suntem recunoscători Guvernului Germaniei și echipei GIZ pentru susținerea ce ne-o oferă în realizarea obiectivelor setate”, a declarat secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici la evenimentul de lansare a inițiativei.

 

„Abordarea cererii de servicii publice din partea cetățenilor, prin oferirea unei oferte de servicii complete și, în același timp, specifice, atât online, cât și în persoană, aduce serviciile administrative mai aproape de cetățeni și este esențială pentru relația cetățenilor cu statul. Prin proiectul nostru dorim să sprijinim Guvernul în crearea unei administrații publice moderne, eficiente și tansparente, capabile să răspundă nevoilor cetățenilor", a subliniat ambasadoarea Germaniei,  Margret Maria Uebber.

 

Proiectul are drept scop îmbunătățirea accesibilității cetățenilor la serviciile administrative și implementarea practicilor moderne de gestionare a resurselor umane în cadrul administrației publice, promovând, în același timp, gestionarea durabilă și transparentă a finanțelor publice. Un alt aspect important este promovarea schimbului de expertiză între Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor și autoritățile subordonate și omologii lor din UE și din țările în curs de aderare.

 

De asemenea, proiectul se aliniază priorităților Strategiei reformei administrației publice și ale Planului de acțiuni pentru implementarea recomandărilor din Raportul de monitorizare SIGMA a performanței Republicii Moldova în administrația publică, în raport cu principiile administrației publice.