Reprezentanții Cancelariei de Stat și a Ministerului Finanțelor au discutat despre procesul de aderare la UE cu fostul negociator șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș

Publicat:04/10/2023

4 octombrie 2023, Chișinău - Importanța pregătirii funcționarilor publici, implementarea reformelor necesare deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și experiența României în calea de integrare în familia statelor membre ale UE, au fost subiectele discutate astăzi în cadrul unei ședințe, cu participarea secretarului general adjunct al Cancelariei de Stat, Roman Cazan, reprezentanților Ministerului Finanțelor și a fostului negociator șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș.

 

În discuții, oficialul român a vorbit despre reformele necesare de implementat pentru accelerarea procesului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, fortificarea dialogului politic cu statele membre ale UE, dar și instruirea continuă a funcționarilor și demnitarilor implicați în acest proces.

 

„Reforma administrației publice, la fel ca și cea în domeniul managementului funcției publice sunt foarte importante în procesul de negocieri, iar rolul negociatorului-șef este unul esențial. Guvernul trebuie să creeze un mecanism eficient în calea de aderare la UE, pentru ca fiecare verigă să aducă o plus valoare acestui proces”  a menționat Vasile Pușcaș în cadrul ședinței.

 

De asemenea, a fost analizată importanța fortificării dialogului la nivel central cu autoritățile publice locale, partenerii sociali, reprezentanții patronatelor și sindicatelor, pentru îmbunătățirea procesului de reforme implementate în beneficiul cetățenilor. Consolidarea relațiilor diplomatice ale țării noastre, prin intermediul Ambasadelor și a Agențiilor, a fost de asemenea, abordată în cadrul ședinței.