Republica Moldova participă la Săptămâna Guvernării Deschise

Publicat:27/05/2024

27 mai 2024, Chișinău - Mai multe autorități și instituții publice din țara noastră au pregătit un șir de activități, în contextul Săptămânii Guvernării Deschise, care se desfășoară, la nivel global, în perioada 27-31 mai. 

 

Astfel, săptămâna curentă, ministerele, agențiile și alte instituții guvernamentale au planificat cluburi de presă, lecții publice, mese rotunde, conferințe și alte activități, menite să promoveze transparența și să demonstreze intenția autorităților de a fi deschise în fața cetățenilor.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va discuta cu reprezentanții mass-media despre reforma START, iar Agenția de Guvernare Electronică va vorbi în cadrul unui club de presă despre securitatea informațională. De asemenea, angajații ministerului Sănătății se vor întâlni cu tinerii din întreaga țară pentru a-i informa despre activitatea instituției și modalitățile de implicare a tinerilor în promovarea acțiunilor realizate în sistemul sănătății. Șirul de evenimente va continua și la alte instituții, precum ministerul Afacerilor Interne, ministerul Mediului, ministerul Finanțelor, ministerul Energiei, Agenția Serviciilor Publice. 

 

Alte activități organizate în cadrul Săptămânii Guvernări Deschise, atât în Republica Moldova, cât și în alte state pot fi găsite aici

 

La nivel național, Republica Moldova implementează Planul de acțiuni pentru guvernare deschisă ale cărui domenii prioritare sunt: acces la informații de interes public, instituții guvernamentale deschise, bugete deschise, achiziții publice deschise și dezvoltarea capacităților și competențelor.

 

Săptămâna Guvernării Deschise este o inițiativă a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă și se află la cea de-a șasea ediție. Aceasta este o adresare către reformatorii din întreaga lume – din guvern și din societatea civilă – de a se reuni și a-și concentra eforturile pentru a face comunitățile lor mai puternice, mai deschise, mai participative, mai incluzive și mai responsabile. 

 

În acest an, Săptămâna Guvernării Deschise are drept scop creșterea ambiției inițiativelor și accelerarea soluțiilor în domeniile de politică pentru asigurarea guvernării deschise.