Viziunea privind reformarea APL, prezentată în cadrul Conferinței „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective”

Publicat:28/11/2022

Principalele direcții ale Strategiei de reformă a administrației publice (SRAP) pentru perioada 2023-2030, în condițiile noilor cerințe determinate de procesul de aderare la UE, au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe desfășurate la Chișinău.

 

La eveniment a participat prim-ministra Natalia Gavrilița, șeful Cancelariei de Stat, Igor Talmazan, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Jānis Mazeiks, ambasadorul SUA la Chișinău,  E.S. Kent D. Logdson, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani. Întrunirea reprezintă o platformă de dezbatere publică și îmbunătățire a SRAP, cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Publice Locale, ONG-urilor de profil, experților naționali și internaționali.

 

În cadrul intervenției sale, prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre necesitatea realizării reformei atât la nivel central, cât și la cel local, pentru creșterea gradului de eficiență a autorităților publice. „În primul rând, administrația centrală trebuie să fie mai eficientă. Avem nevoie de un cadru legal și instituțional simplu, clar și transparent. Trebuie să eliminăm suprapunerile de competențe între instituții și să asigurăm o coordonare interinstituțională, sinergii mai bune între toate structurile centrale. Este un imperativ dictat nu doar de exigențele integrării europene, dar și de angajamentul nostru de a cheltui banul public eficient și strict în folosul oamenilor”, a menționat prim-ministra Gavrilița.

 

La rândul său, Secretarul general al Guvernului a subliniat că statul trebuie să aibă grijă de toți cetățenii săi, indiferent de regiunea în care aceștia locuiesc, iar reforma APL este importantă, în acest sens, pentru a oferi autorităților suficientă autonomie și resurse financiare, necesare pentru furnizarea unor servicii calitative. „Vom examina Strategia de reformă a administrației publice, inclusiv pe platforma Comisiei paritare pentru descentralizare, pentru că dialogul dintre autoritățile centrale și locale este vital pentru luarea unor decizii corecte. Sunt convins că împreună cu APL, dar și asociațiile reprezentative, vom genera rezultate palpabile pentru oameni”, a spus Igor Talmazan.

 

Conceptul de strategie RAP acoperă cinci sectoare-cheie: serviciul public, administrația locală, instituțiile publice, sistemul de elaborare a politicilor și planificare strategică.

 

Conferința este organizată cu suportul Uniunii Europene, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și se va desfășura timp de două zile, pe 28 și 29 noiembrie 2022.