Proiectele ce vizează guvernarea electronică şi modernizarea serviciilor publice în Republica Moldova, discutate la Cancelaria de Stat

Publicat:04/07/2016

O discuție pe marginea proiectelor de asistenţă externă ce vizează guvernarea electronică şi modernizarea serviciilor publice în Republica Moldova a avut loc între Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci și  Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer.  La întrunire au mai participat: directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu, funcționari din cadrul Cancelariei de Stat, dar şi echipa Băncii Mondiale, responsabilă de asistenţa acordată Republicii Moldova pentru modernizarea serviciilor guvernamentale.

 

Participanţii la întrunire au menţionat că proiectul „E-Transformare a guvernării” se realizează cu succes în Republica Moldova, iar beneficiile aduse oamenilor de pe urma implementării acestui proiect sunt remarcabile. Prin intermediul portalurilor guvernamentale Servicii Publice și Open Data au fost elaborate servicii publice electronice, precum e-factura, e-viza, e-integritate, e-aplicații pentru cazierul judiciar și licențierea activității (e-cazier), e-înregistrarea în sistemele de asigurări sociale și medicale, sistemul de gestionare a registrelor și actelor guvernamentale, etc.

 

Dat fiind că proiectul menţionat se va încheia la finele anului curent, a fost subliniată importanţa asigurării sustenabilităţii reformelor demarate în acest domeniu, inclusiv prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova”, care va succede proiectul „E-Transformare a guvernării”.

 

Alex Kremer a vorbit despre principalele obiective ale noului proiect, cât și impactul acestuia asupra societății din țara noastră. Potrivit Directorului Băncii Mondiale pentru Moldova, scopul principal al proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” este îmbunătățirea serviciilor publice, prin aplicarea tehnologiilor informaționale și de comunicații. De asemenea, realizarea proiectului va contribui la asigurarea eficacității și transparenței în prestarea serviciilor publice, iar digitalizarea sau re-ingineria proceselor operaționale va permite ca serviciile publice să fie mult mai accesibile tuturor cetățenilor.

 

La rândul său, Tudor Copaci a menționat că Executivul și-a stabilit aceste priorități în proiectul Planului de acțiuni de modernizare a serviciilor publice, care, la moment, se află în proces de coordonare şi urmează a fi aprobat în curând de către Guvern.

 

Interlocutorii au discutat şi despre Acordul de grant  dintre Guvernul de la Chișinău și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare totală de 247 mii de dolari, care are menirea să asigurare condițiile adecvate pentru implementarea cu succes a proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova”.